Uranüs Ve Neptün

Uranüs Ve Neptün
Uranüs ve Neptün, Güneş sisteminin karanlık sonsuzunda parlayan mavi ışıklı toplardır. Jüpiter ve Satürn kadar büyük olmasalar da, dev sayılabilirler. 50.000 kilometrelik çaplarıyla Dünya’nm dört katı büyüklüğündedirler. Güneş’e çok fazla uzaklıklarda bulunan bu gezegenlerde yüzey sıcaklığı 210 dereceye kadar düşer. Saatte 2000 km hızında esen rüzgar, hemen altında bulunan dondurucu soğukluktaki sıvı metan okyanuslarını dalgalandırır. İşte gezegenlere güzel mavi rengini veren bu kilometrelerce derinlikteki metan okyanuslarıdır. Bu okyanuslardan birine saniyenin küçük bir diliminde bile girseniz, bir cam parçası gibi kırıtabilecek kadar donmuş olursunuz.

Uranüs Hakkında İlginç Şeyler
•    Uranüs’te bir yıl 84 Dünya yılı sürmektedir. Yani ilk doğum gününüzü oldukça yaşlı bir şekilde kutlarsınız.
Sizi uyaralım, Neptün’de bir yıl 165 Dünya yılıdır. Bu nedenle bir doğum günü bile kutlayamazsınız.
•    Uranüs bir tarafına o kadar fazla eğilmiştir ki Güneş etrafında dönen bir bowling topu gibi görünür.
•    Yazın Güneş 20 yıl boyunca batmaz ve gökyüzünde sürekli hareket eder.

Keşfedilmesi dışında beş gezegen daha olduğuna inandılar. (Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter; Satürn ) fakat 1781 yılında bir gece William Herschel (17381822) adlı amatör bir astronom, banyosunda kendi yaptığı güçlü bir teleskopla gökyüzünü
kaynağı gördü, ama teleskobunun büyütmesini her arttırdığında cisim bir ışık noktası olarak görünmek yerine bir disk halini alıyordu. Bir sonraki gece gözleminde “yıldızın” hareket ettiğini fark etti. Bu tek bir şey olabilird daha önce bilinmeyen bir gezegen! Herschei gezegene, Kral George adını vermek istedi fakat sonunda Uranüs tercih edildi.

Shakespeare’in Uyduları

Umbriel dışında Uranüs’ün tüm uyduları William Shakespeare’in oyunlarındaki karakterlerden esinlenerek isimlendirilmiştir. Birçokları kız ve peri isimleri olmasına rağmen, uydulardan hepsi hoş ve şirin sayılmaz. Zavallı Miranda galaksideki en çirkin uydudur.    Hidrojen
Daha çok Frankenstein’ın    ve metan canavarına benzer. Sistemimizin ilk zamanlarında büyük bir patlama geçirmiş, yerçekiminin de yardımıyla o günden beri toparlanmaya çalışmaktadır.

Uranüs’ün Uyduları:
Cordelia Ophelia Bianca Cressida Desdemona Juliet Portia Rosalind Belinda Puck Miranda Ariel Umbriel Titania Oberon
Neptün uydularında Yunan mitolojisinden isim almışlardır: Naiad Thalassa Despoina Galatea Larissa Proteus    Triton    Nereid
Triton hakkında birkaç ilginç şey söyleyebiliriz. Güneş sistemindeki en soğuk yerdir. Yüzeyde sıcaklıklar 236 dereceye kadar düşmüştür. Uçlarında pembe dondurmalı yeşil bir kavuna benzer. Dondurma dediğimiz kutuplardaki nitrojen buzullarıdır. Ayrıca, bu uydu buz tabakalarını eriten yanardağlara sahiptir. Lavlar likit metan amonyak ve sudan oluşmuştur.

Uranüs ve Neptün’ü izlemek

Ne Zaman Bakmalıyız?
Uranüs ve Neptün’ü hareket ederken fark edebilirsiniz.

Nasıl Bakmalıyız?
Uranüs ve Neptün silik gezegenlerdir. Eğer bakmanız gereken yeri biliyorsanız iyi bir dürbünle onları görebilirsiniz. Aylık dergilerde yayınlanan haritalar sizlere bu konu da yardımcı olabilir. Her iki gezegende 24 saat içinde çok küçük bir yol kat ederler. Hareketlerini yakın yıldızlara olan uzaklıkları ile algılayabilirsiniz. İyi bir teleskop ve güzel gözlem koşullarında Uranüs’ün yeşil kütlesini görebilirsiniz (80 mm yada 100 mm). Neptün’ü sadece 200x’den daha büyük büyütmeli bir teleskopla mükemmel gözlem koşulları altında izleyebilirsiniz.

 

fal bakma.gen.tr Sundu..

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment