Satürn Halkalar Kraliçesi

Satürn Halkalar Kraliçesi
Eğer Jüpiter gezegenlerin kralıysa, Satürn’de kraliçesidir. Jüpiter kadar büyük ve tıpkı onun gibi çoğunlukla sıvı ve metal hidrojen ve helyumdan oluşmuştur. Satürn o şekere benzer yüzeyi, pırıltılı bir hale oluşturan halkaları ile şaşırtıcı bir güzelliktedir. Ama bu, gezegenler içinde en gizemli olanıdır. Hiç bir teleskop o güzel görünüşlü atmosferin altını gözlemleyememiştir. Hatta öncü Voyager uzay aracının çabaları bile birkaç sırrı açıklayabilmekten öte gidememiştir. Voyager’in ortaya çıkardığı şey, halkaların ilginç yapısı olmuştur. Kraliçe Satürn’ün 20 kilometre çaplı küçük Pan’dan tutun da 5150 km çaplı Merkür’den bile büyük dev Titan’a kadar en az 18 uydusu vardır.

Evrendeki En Büyük Deniz Topu
Satürn büyük olabilir fakat şaşırtıcı derecede hafiftir. Eğer (feterince büyük bir yüzme havuzunuz olsa ve Satürn’ü üstüne bıraksanız yüzeceğinden emin olabilirsiniz.

Satürn’ün Uyduları
Satürn diğer gezegenlerin hepsinden daha fazla uyduya sahiptir ve bilinen 19’dan daha fazla uydusu olabilir. Uydular toz ve organik bileşiklerle karışmış buz bloklarından oluşur. Ama hiç biri de birbirine benzemez, lapetus uydusunun bir tarafı bembeyaz, diğer tarafı ise mürekkep siyahı rengindedir. Enceladus ise bir sinema ekranı gibi parlaktır, çünkü yüzeyi buz taneleri ile kaplıdır. Rhea, Dione ve Mimas bir zamanlar jeolojik olarak aktif oluşları nedeniyle, neredeyse ikiye bölünmüştür ve bunu kanıtlayan dev bir kratere sahiptir. Phoebe uydusu tüm uydulardan farklı yönde hareket eden aykırı bir oluşumdur.

Utan Titan Satürn’ün şaşırtıcı yanlarından bir diğeridir. Güneş sistemindeki en büyük uydu oimakia kalmayıp, kalın bir atmosfere sahip olan tek uydudur. Titan’m atmosferinin büyük bir bölümü, tıpkı dünyadaki gibi azot gazından oluşmuştur, fakat hiç oksijen yokturT çünkü Satürn bunu sağlayacak bitki örtüsüne sahip değildir. Ve çok. ama çok, hatta azotu sıvıya çevirecek kadar çok soğuktur. Gökyüzü büyük ihtimalle turuncu ve denizleri sıvı metandan (doğal gaz) oluşmuştur

Eski Saat
Eski Yunanlıların Satürn’ü yaşlı ve yavaş TanrıKral Kronos adıyla adlandırmaları şaşırtıcı değildir, çünkü Satürn tüm gezegenlerin içinde en yavaş hareket edenlerden biridir. Yunan mitolojisinde Kronos’a bir gün kendi çocuklarınca tahttan indirileceği kehanetinde bulunulmuştu. Kehanetten kurtulmak için Kronos, tüm çocuklarını doğar doğmaz yemiş, ancak annesi tarafından kurtarılan Zeus, yaşayıp kehanetin doğruluğunu kanıtlamıştı.

Satürn’ü İzlemek

Ne Zaman Bakmalıyız?
Çıplak gözle, Satürn bir yıldız gibi görünebilir. Fakat bir teleskopla bakıldığında, halkaları Satürn’ü hatasız bulabilmenizi sağlar.

Nasıl Bakmalıyız?
Titan uydusu bir dürbünle bile görülebilse de, diğerlerini görebilmek için bir teleskopa ihtiyacınız olacaktır. En az on kat büyütmeli bir dürbünle halkaları bile görebilirsiniz. Küçük bir teleskopla Satürn çok güzel görünür. Cassini bölümünün karanlık çizgisiyle bölünmüş A ve B halkalarını bile görebilirsiniz. Fakat halkaları gördüğümüz açı sürekli olarak değişir ve bazı zamanlar tam kenarı denk halkaları geldiğinden göremeyiz. 1987 halkaları görmek için iyi bir yıldı ve bir sonraki görüş de 2002 yılında olacaktır.

fal bakma.gen.tr Sundu..

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment