Akrep Burcu Anneleri

Çocuklar dünyaya mudu olmak için gelmiştir. Onları mutsuz etmeye hakkımız yoktur. Siz bunları bilen ve çocuğunuzu mutlu bir insan olarak yetiştirmeye çalışan bir annesiniz. Şimdi ikinci çocuğunuza kavuşmak üzeresiniz. ikinci çocuk meselesi oğlunuzu biraz huzursuz etmişe benziyor. Onun huzursuzluğunu hoş karşılamanız ve kıskançlığını artıracak davranışlardan kaçınmanız gerekir. Oğlunuz artık bebeğin nerede büyüdüğünü biliyor. Çünkü ona leylek masalını değil, gerçeği anlattınız. İyice büyümüş olan karnınızı göstererek, “anneciğim küçük kız kardeşim işte burada büyüyor değil mi?” diye sorması sizce ne anlama geliyor? Oğlunuz, çok iyi anlaştığı komşunun küçük kızı gibi bir oyun arkadaşı istiyor.

Doğumu, kendi evinizde değil, tam teşekküllü bir doğum evinde yapmanızı tavsiye ederim. Hastanede yapılan doğum, evde ebe yardımıyla yapılan doğumdan daha güvenlidir. Bir komşu hanımı, bebeği doğurup eve getirinceye kadar, oğlunuzu annenizin veya kayın validenizin yanına bırakmanızı söylemiş. Ben bunu doğru bulmuyorum. Çocuğunuz yeni kardeşini evde karşılamalıdır. Daha evvel bahsettiğim gibi, bebeğin doğumuna yakın, oğlunuza beğeneceğini tahmin ettiğiniz özel bir hediye alırsanız, bebeğin gelişini sevinçle karşdamasım sağlamış olursunuz. Evden uzaklaştırılan çocuk, her şey olup bittikten sonra, geri döndüğünde yerini bir rakibin aldığını görecek ve evden uzaklaştırılmayı bir ceza olarak algılayacaktır. Ne yazık ki, çok az anne baba bunun farkındadır.

Doğumun ilk günlerinde büyük çocuğa karşı takınacağınız tutum çok önemlidir. Kıskançlığın normal sınırlarda kalması veya büyümesi bu tutuma bağlıdır. Maalesef, iyi niyetli anne babalar bile bu gerçeği göz ardı ederler.

Farkında olmadan, daha evvel birinci çocuğa ait olan bütün ilgilerini ve sevgilerini korunmaya ve bakıma muhtaç olduğu için bebeğe yöneltir, büyük çocuğu ihmal ederler. O da tahtını elinden alan küçüğe karşı kin duyar. Yumuşak huylu çocuklar kardeş kıskançlığını kendilerine yöneltir, altını ıslatma, tırnak yeme, burun ve göz tikleri gibi davranış bozuklukları gösterirler.

Oğlunuzda, onarılması zor bu tür kıskançlıkların ortaya çıkmaması için ona yeterince zaman ayırmalı, ihmal edildiği kanaati vermemelisiniz. Mümkün oldukça, bebeği emzirme, altını değiştirme, banyo yaptırma gibi hizmetleri oğlunuzun yanında yapmayınız. Bu sırada bebeğe gösterdiğiniz ilgi ve sevgi büyüğü kıskandırabilir. Çocuklarda “mutlu çağa dönme isteği” dediğimiz davranış bozukluğu çoğu kez bu hizmederi kıskanma sonucu ortaya çıkmaktadır. Oğlunuz durup dururken altını ıslatmaya başladığı veya bebek gibi elinizden mama yemek istediği zaman biliniz ki “mutlu çağa dönme isteği” başlamıştır.

Çocuklarınız arasında ne kadar âdil davranmaya çalışırsanız çalışınız, kıskanma duygusunu ortadan kaldıramazsınız. Her çocuk, içinden daima şu soruyu soracaktır: “Annem ve babam acaba hangimizi daha çok seviyor?” Bu soruya cevap aramak için ara sıra sevginizi deneme girişimlerinde bulunacaktır, ihmal edildiğini, daha az sevildiğini hissettiği an, o gizli kıskançlık duygusu inat reaksiyonları şeklinde açığa çıkar. İlk inat, temizlik kurallarında görülür. Çocuk, kendisini ihmal eden annesine iş çıkarmak için bilerek üstünü başını kirletir, odasını dağıtır, oyuncaklarını toplamaz. Kısacası neyi yasaklıyorsanız onlara yapmaya ve neye alıştırmışsanız onları terk etmeye başlar. Oğlunuz her türlü duygusunu sizinle paylaşmaya alıştığı için kıskançlık duygusunu da çekinmeden dile getirecektir. Onu dinlediğinizi, bu duygusundan dolayı kınamadığınızı, anlayışla karşıladığınızı gördükçe kıskançlık duygusuyla baş etmeyi öğrenecektir.

Şimdi bir bulmaca ile karşı karşıyasınız. Minik kız kardeşi eve geldiği günlerde oğlunuz onu sevinçle karşılamış, daha önce bahsini ettiğimiz kıskançlık belirtileri göstermemiş, siz de buna fazlasıyla sevinmiştiniz. Ah sevgili kardeşim, akıllı çocuklar işte böyledir. Duygularını gizlemeyi pekiyi bilirler. Ancak oğlunuz gerçek duygularını uzun süre saklamayı beceremedi. Birkaç ay sonra davranışları değişmeye başladı. Durup dururken huysuzluk çıkarıyor, önemsiz sebeplerle ağlıyor. Bütün bunları sizi kendisi ile meşgul etmek için yaptığını anlıyorsunuz değil mi? Son gezintinizde birden bire yorulduğunu söyleyerek kucağa alınmasını söyledi. Boş yere artık kucağa alınmayacak kadar büyüdüğünü anlatmaya çalıştınız. Kucağa alınmayınca, bu sefer de kardeşi gibi çocuk arabasında gitmek istediğini söyledi. Daha geçen gün siz küçüğün altını değiştirirken oğlunuzu kız kardeşinin beşiğine yatmış olduğunu görüp çok şaşırdınız. Bugünlerde yemek konusunda huysuzluk çıkarması sizi fazlasıyla üzüyor. Birkaç defa yediğini çıkarması canınızı iyice sıkmış. Eskiden böyle tatsız şeyler yapmadığı için onu bana getirmeye karar vermişsiniz.

Yemek konusunda titiz davranmakla hata etmişsiniz. Çocuğunuza sizi üzecek hassas noktanızı göstermişsiniz. O da bu titizliğinizi kullanıyor. Annelerin çoğu, maalesef, aynı hataya düşmekten kurtulamıyor. Daha yolun başında olduğunuz için onların düştüğü komik durumlara düşmeyeceğinizi umuyorum. Elinizde yemek dolu kaşıkla, çocuk önde siz arkada, evin içinde kovalamaca oynadığınızı veya masal anlatarak ağzına bir şeyler tıkıştırmaya çalıştığınızı düşünmek istemiyorum. Hayır, siz böyle komik durumlara düşmeyecek kadar akıllı bir annesiniz. Daha önce yaptığım ikazları hatırlayınız. Yemek tabağını önüne koyunuz ve işinize bakınız. Hiç ilgilenmiyormuş gibi hareket ediniz. Bu şaşkınlık ona yeter. İlk seferinde sizi denemek için yemese bile tavrınızı değiştirmeyin. Uzun süre aç duramayacak ve mutlaka yiyecektir.

Oğlunuz, küçük kız kardeşi gibi meme emmek istediğini söyleyince bir kere daha şaşırdınız. Bu kardeşini kıskanan çocukların sıklıkla başvurduğu bir istektir. Bazı anneler, kıskançlığını önlemek için, büyüğüne de meme verme veya biberondan süt içirme hatasına düşerler. Uzun süre biberonu terk edemeyen böyle çocuklar gördüm. Çocuğun iştahını açmak için özel yemekler hazırlamak ya iştah şurubu içirmek de doğru değildir.

Eğer çocuğunuza eskisi kadar zaman ayırabiliyor ve sevginizi esirgemiyorsanız, huysuzluklarına aldırış etmeyiniz. Yemeğini yemediği zaman ona şöyle deyiniz: “Sen bilirsin, eğer açsan yersin.” Yememekte ısrar ederse, “demek ki toksun” diyerek hiç üzüntü göstermeden tabağı önünden kaldırınız ve ikinci öğüne kadar yemek veremeyeceğinizi söyleyiniz.

Akrep Burcu Anneleri_10.jpg

Bir önceki yazımız olan 16-17-18 Şubat Tarihinde Doğanların Burcu Ve Özellikleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment