Galaksiler Ne Kadar Uzak

Galaksiler Ne Kadar Uzak
30.000 ışık yılı uzaklıktan ötesindeki yıldızlar anafaz eşleştirmesi yönteminin kullanılması için yetersiz kalır. Bu yüzden astronomlar “standart kaynak” adını verdikleri, parlaklıkları konusunda kesin bilgilere sahip oldukları ışık kaynaklarını baz alarak hesap yaparlar.

İşte bazı standart kaynaklar:
Astronomlarca değişken parlaklıkları kolayca tanınabilen parlak yıldızlar.
Süper dev yıldızlar.
Süpernova patlayan yıldızlar.
Yıldız kümeleri.

Daha Uzak
Çok daha fazla uzaktaki galaksiler için astronomlar daha farklı metotlar kullanırlar, çünkü yıldızları ayrık olarak izlemek zordur.
•    TullyFisher: Bu teknik galaksinin parlaklığının dönüş hızı ile doğru orantılı olduğu yolundan çıkılarak kullanılmaya başlanmıştır.
•    Nebula sayısı: Nebulalar bir yıldız patlamasından sonra büyükçe bir yüzük halini alan gaz bulutlarıdır.

Bunların merkezlerindeki yıldızlar çok bir renkle parlar. Ve işte astronomlar bu yıldızları sayarak galaksinin ne kadar parlak olabileceğini hesaplarlar.
•    Değişken parlaklıklar: Eliptik bir şekle sahip galaksiler diğerlerine nazaran biraz benekli görünür. Bir galaksi ne kadar az benekli görünüyorsa o kadar uzakta demektir.

Daha Büyük
Evren düşündüğünüzden ve hatta düşünemediğinizden bile daha büyüktür. Ve her saniye büyümeğe devam etmektedir. Ne yöne bakarsak bakalım bizden uzaklaşmakta veya yakınlaşmakta olan inanılmaz hızlardaki galaksileri görebiliriz. Ne kadar uzak görünürlerse o kadar hızlı hareket ediyorlar demektir. Görülebilen en uzak galaksiler ışık hızına yakın hızlarla hareket ederler.

Kırmızıya Kayma
Hubble, uzaklaşan galaksilerden gelen ışığın kırmızıya kayma miktarını ölçerek, evrenin genişlemekte olduğunu gösterdi. Bir ışık kaynağı uzaklaşıyorsa, o kaynaktan gelen ışığın dalga boyu uzar ve spektrum üzerinde, olması gereken yerden daha kırmızı tarafında kalır. En uzak galaksilerden gelen ışıkta kırmızıya kayma olduğu için bu galaksilerin yüksek hızlarla uzaklaştığını anlıyoruz.

 

galaksilerin uzaklıgı,astrolojide galaksi,galaksi nedir

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment