Kolay Pozisyon (Sukhasana)

Sukhasana
kolay duruşta, basit bir şekilde yere ya da bir platforma bacaklarınız çapraz olacak şekilde bağdaş kurarak oturursunuz. Şekilde de göreceğiniz gibi, bir ayak zıt dizin altına yerleştirilir ve dizler karşıt yönlerde durur. Kendinizi dizlerinize ya da ayak bileklerinize çok baskı yapmayacak şekilde yerleştirin. Oturduğunuz yer sert olmalı, ancak çok katı olmamalı ve hareket etmemelidir. Ayrıca oturduğunuz yer vücudunuzu rahatsız edecek şekilde yüksek olmamalıdır.
Eğer bacaklarınız esnek değilse ya da uyluk kaslarınız sıkıysa, dizlerinizin yerden yukarıya doğru kalktığını hissedeceksiniz. Esnekliği artırmak için birçok gevşeme ve uzama hareketi vardır ve bunlar daha rahat etmenizi sağlar. Hangi pozisyonu seçerseniz seçin, düzenli bir şekilde uygulayın ve sürekli pozisyon değiştirmekten kaçının eğer düzenli olarak aynı oturma pozisyonunda çalışırsanız, bir süre sonra bu pozisyonda rahat ve düzgün kalabil diğinizi göreceksiniz.
Uğurlu Pozisyon (Swastikasana)
Uğurlu Pozisyon, bu pozisyonda rahat otura bilenler için birçok avantaj sağlar. (Şekil 3)
Uğurlu Pozisyon (Swastikasana)
Eğer bacaklarınız yeterince esnekse, bu pozisyonu Kolay Duruştan daha rahat bulabilir, daha uzun süreli meditasyonlar için bu pozisyonu kullanabilirsiniz. Bu duruşta daha geniş bir alan kullanılır ve vücut ağırlığı yere daha doğrudan verilir, bu pozisyonda daha sabit kalabilir, vücudunuzu hareket ettirmeden durabilirsiniz.
Svvastikasana’da, ayaklara doğru değil doğrudan yere doğrudur. Bu pozisyonun bir avantajı da ayak bileklerine çok fazla baskı oluşturmamasıdır.
Uğurlu pozisyonu (Svvastikasana) geliştirmek için meditasyon yerinize rahatça oturur, sol bacağınızı dizinizden kıvırarak sağ uyluğunuz boyunca sol ayağınızın üzerine koyarsınız. Sol ayağınızın tabanı ya da topuğu sağ uyluğun içinde düz durur. Sağ diz kıvrılmıştır ve sağ ayak hafifçe sol baldırın üstüne yerleştirilir, ayağın altı uyluğa bakar. Sağ ayağın üst
kısmı hafifçe uyluk ve sol baldırın arasına yerleştirilir, ayakparmakları da hafifçe uylukların arasına yerleştirilir. Son olarak, ellerinizle, sol ayağınızın parmaklarını sağ uyluğunuz ve baldırınızın arasına getirirsiniz, böylece ayak başparmağınız görünmez. Bu meditasyon için çok uygun olan, çok simetrik ve dengeli bir pozisyon yaratır. Yukarıda anlatılanlar biraz karmaşık görünebilir, ancak söylenenleri izlerseniz çok zor olmadığını göreceksiniz.

 

Bir önceki yazımız olan Altarın fiziksel Toprak planı başlıklı makalemizde Altarın fiziksel Toprak planı, fal ve fal bakma hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment