Yeni Davranış Geliştirme Stratejisi İçin Sıralama

fal bak

Yeni davranış Geliştirme Stratejisi’nin Adımlarının Detaylı Açıklaması

Pratikteki etkisini artırmak için, bu adımların her biri kesin ve özenli bir şekilde uygulanabilir. Aşa-

ğıda, stratejideki adımların her biri detaylı olarak açıklanmıştır.

1. Kendinize şöyle sorun: “Eğer …(hedefinizi ifade edin)…i başarabil-seydim, nasıl görünürdüm?” (Ad)

2. İfade ettiğiniz hedefe ulaşmış olsaydınız nasıl görüneceğinizin görsel bir imgesini oluşturun. Bu imgeye kendinizi dışarıdan görebileceğiniz şekilde bağlantısız açıdan yaklaşabilmelisiniz. (Vc)

3. Eğer kendinizi net olarak imgelemekte zorlanıyorsanız, şu taktiklerden yararlanabilirsiniz:

a. Hedefinizi daha küçük adımlara bölün. Kendinize şöyle sorun: “Hedefimde başardığımı görebileceğim daha küçük kısımlar var mı?”; örneğin, “İfade ettiğim hedefimin daha küçük bir adımını başardığımı görebiliyor muyum?” Kendinizi hedefinizin o daha küçük kısmını başarırken canlandırın. (Ad -> Vc)

b. Benzer bir başarı arımdan kendinize ait bir imgeyi kullanın. Kendinize şöyle sorun: “Daha önce başardığım bir hedefime ait benzer bir şey var mı?” Kendinizi o durumda canlandırın ve yeni hedefinize göre gerekli değişiklikleri yapm. (Ad -> Vr -> Vc)

c. Başka birini modelleyin. Kendinize şöyle sorun: “İfade ettiğim hedefimi daha önce başarmış kim var?” O kişinin başarılı olmak için yaptığı şeyi hayal edin. Sonra gözünüzde kendinizi aynı şeyi yaparken canlandır m. (Ad -> Vr -* Vc)

4. Hedefinizi başardığınız anla ilgili yarattığınız resmin içine girin ve o anda hissettiklerinizi deneyimleyin. Neler görür, neler duyar ve hissederdiniz? (Vc Kc)

5. Daha önce benzeri bir hedefe ulaşmayı başardığınız zaman hissettiklerinizle, zihninizde yaptığınız canlandırma sırasında hissettiklerinizi karşılaştırın. (Kc -* Kr)

6. Karar Noktası

a. Eğer iki taraftaki duygular birbirine uyuyorsa, o zaman yeni hedefinize de eskisi kadar kolay ulaşabilirsiniz demektir. İşiniz bitmiştir.

b. İki taraftaki duygular birbirine uymuyorsa, o zaman eksik ya da gerekli olan şeyleri tanımlayın (“yaratıcılık”, “daha fazla güven”, “daha fazla rahatlık” gibi).

7. Hedefiniz için oluşturduğunuz ifadeye uyguladığınız kuralı, gerekli olduğunu belirlediğiniz kaynağı ifade etmek için de kullarım. Bunu pozitif yönde ifade edin. Örneğin; gerekli ifadeniz “daha az gergin olmak” ise, kendinize şöyle sorun: “Daha az gergin olsaydım, bunun yerine ne yapıyor olurdum?” (Ad)

8. Gerekli olduğunu belirlediğiniz yeni kaynağın ifadesini arada sadece “ve” bağlacını kullanarak önceki hedef ifadenize ekleyin. Örneğin; şimdiki hedef ifadeniz şuna benzer bir şey olabilir: “Birlikte çalıştığım iş arkadaşlarım arasmda daha etkili olmak (önceki hedef ifadesi) VE onların da duygularına karşı saygılı olmak istiyorum.” 1. adıma dönün ve stratejiyi tekrarlayın. (Ad)

1. Hedefinizi Pozitif Yönde İfade Edin

2. Kendinizi başarırken canlandırın

4. 5. Gerçekten yapabildiğimi hissedebiliyor muyum?

6. 7. Gereken ya da eksik olan şeyin tanımı

• Başka benzer bir başarıyı modelle

• Küçük parçalara ayır

• Hedef ifadesine ekle.

Kişisel Gelişim ve Değişim 4 Yeni Davranış Geliştirme Stratejisi’nin Özel Adımları

NOT: Hedef ifadenize daha fazla gerekli kaynak eklemek isteyebilirsiniz. Bu durumda ifadenizi şu şekilde hazırlamalısınız: “Birlikte çalıştığım iş arkadaşlarım arasmda daha etkili olmak (önceki hedef ifadesi) VE onların da duygularına karşı saygılı olmak VE özgüvenimi korumak VE birisi öfkelendiğinde soğukkanlı kalmak istiyorum.”

Bir önceki yazımız olan AKREP BURCU (SCORPIO) başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment